EM Starter Kompostowy

Producent Greenland
Condition Nowość

Krótki opis

EM Starter Kompostowy to biologiczny aktywator procesów fermentacyjnych w którym nośnikiem dla Efektywnych Mikroorganizmów są fermentowane otręby. Dodawany jest do materii organicznych jako inicjator naturalnego procesu fermentacji. Zalecany do domowego kompostowania odpadków organicznych jak i również do bezpośredniego stosowania pod rośliny ogrodowe i doniczkowe po przemieszaniu z podłożem.

Pełny opis

Mikrobiologiczny aktywator procesów fermentacji przeznaczony do przyspieszenia i stymulacji procesu kompostowania odpadów organicznych. Może być stosowany w wiaderkach do domowego kompostowania odpadków kuchennych jak i na pryzmach kompostowych.
Przy przygotowaniu gleby ogrodniczej dodatek EM Bokashi Starter Kompostowy poprawia jej właściwości i sprzyja uprawie.

Odpadki kuchenne stanowią około połowy wszystkich odpadów w gospodarstwie domowym. Przetwarzanie tych odpadów stanowi duży problem ekonomiczny i środowiskowy. Przy użyciu EM i EM Bokashi można przeprowadzić recykling odpadów spożywczych i wyprodukować cenny kompost do nawożenia ogrodu i roślin doniczkowych. Odbywa się to przez zaszczepianie odpadków organicznych w specjalnych pojemnikach za pomocą EM Bokashi (fermentowane z EM otręby zbożowe). EM Bokashi umożliwia stabilny proces fermentacji z eliminacją procesów gnicia, przykrych zapachów i uciążliwych much.
EM przy troskliwym zastosowaniu oszczędza czas i pieniądze.

Jak przygotować kompost z odpadków kuchennych?

Przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy.
Rozdrobnij odpadki organiczne takie jak:obierki, zwiędnięte nie nadające się już do jedzenia warzywa i owoce (nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost) i rzuć do wiaderka. Kompostować można także fusy, skorupki z jaj, resztki pieczywa, nawet obierki z cytrusów.
Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy.
Dociśnij odpadki w wiaderku, tak aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.
Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka, tak aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.
Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.
Co 2-3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu ( odkręcając kran u podstawy wiaderka). Stosuj go rozcieńczony w wodą w stosunku co najmniej 1:10, do nawożenia roślin w ogrodzie lub kwiatów doniczkowych.
Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania.
Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i możesz zaobserwować ubytek objętości kompostowanych odpadków. Czasem na powierzchni może pojawić się kożuch pożytecznej pleśni, który jest zjawiskiem naturalnym i nie wpływa na jakość kompostu.
Tak przygotowany kompost możesz przekopać z glebą na grządkach w ogrodzie, bądź zbierać na pryzmie kompostowej aż do uzyskania pożądanej ilości kompostu. Aby kompost nie tracił swoich właściwości warto zabezpieczyć pryzmę kompostowa folią lub przykrywać skoszoną trawą, liśćmi, dociskając w miarę możliwości.

Aby proces kompostowania był jeszcze wydajniejszy każdą dołożoną warstwę odpadków oprócz posypania EM Bokashi Starter Kompostowy można spryskać roztworem EM Ogród.
Dzięki temu proces fermentacji będzie przebiegał jeszcze szybciej.
Tak przygotowywany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku zachodzi proces fermentacji a nie gnicia.

Jakie są zalety korzystania z Bokashi?

  • Zwalczają nieprzyjemny zapach z kosza.
  • Zapobiegają gniciu i dlatego zachowują wiele składników odżywczych, przeciwutleniaczy oraz minerałów.
  • Zapobiegają emisji gazów cieplarnianych. Efektywne Organizmy w otrębach rozkładają wszelkie szkodliwe związki, takie jak pestycydy i inne toksyny, w bezpieczne dla zdrowia środki.
  • Kompostowanie za pomocą otrębów zapobiega powstawaniu wysokich temperatur i aktywuje fermentacje zawartości zsypowej. Włączanie dodatkowego zasilania kompostu powietrzem jest zbędne.
  • Aktywuje proces fermentacji w pojemniku lub kompostowniku. Fermentowane odpady organiczne są na bazie wysokiej jakości kompostu, płyn fermentacyjny może być stosowany jako nawóz naturalny lub jako ciecz natryskowa do kwiatów i innych roślin ogrodniczych.
  • Korzystanie w ogrodzie z otrębów Bokashi, to więcej owoców, które są zdrowe, mocne i mają pełniejszy smak.

Przechowywanie:

Otręby przechowywać w ciemnym miejscu, w pobliżu kosza Bokashi Organico, tak zawsze będą pod ręką. Upewnij się, czy otwarty worek jest zawsze zamknięty lub znajduje się w plastikowym albo szklanym pojemniku z pokrywą.

Certyfikaty:


Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją recenzję

EM Starter Kompostowy

EM Starter Kompostowy

EM Starter Kompostowy to biologiczny aktywator procesów fermentacyjnych w którym nośnikiem dla Efektywnych Mikroorganizmów są fermentowane otręby. Dodawany jest do materii organicznych jako inicjator naturalnego procesu fermentacji. Zalecany do domowego kompostowania odpadków organicznych jak i również do bezpośredniego stosowania pod rośliny ogrodowe i doniczkowe po przemieszaniu z podłożem.

Napisz swoją recenzję

17,00 zł

    Kompostowanie Bokashi

    Producenci